Hopp til hovedinnholdet

– Ja, det er en stor misforståelse at det bare er voksne som har glede av jazz. Se bare på Kids in Jazz-prosjektet og hva som skjer når barn og ungdom får sjansen til å bli kjent med musikken, sier MaiJazz-sjefen Hasse Andersen.

– Skolekonsertene på Spor 5 er viktige for Maijazz, og handler rett og slett om å åpne ørene for jazz på en måte som gjør det relevant også for unge mennesker. Maijazz vil gi elever sjansen til å høre musikk de kanskje vanligvis ikke hører på i en ramme som gjør det mulig å ha en dialog med artistene. Om de vil ha jazz? Ja, jeg tror mange blir overrasket over at de faktisk vil det. Det er ikke alltid vi selv vet hva vi liker før vi har prøvd, smiler Hasse Andersen.

Det har vært noen vellykkede prosjekter hittil. På Maijazz 2015 tok konsertene med Supersonics på Spor 5 helt av. De fleste skoleelevene fikk nok med seg at jazz er levende musikk som kan nytes på alle mulige måter. Høsten 2015 var elever fra St. Svithun på Spor 5 for å høre Zulu live.

Hva syntes egentlig elevene om å oppleve Zulu på scenen? Meningene varierte nok, men de fleste var positive både til å oppleve livemusikk i skoletiden og til det de hørte fra scenen, noen av elevene ville gjerne forklare hva de hadde opplevd: «Det var bra!» «Fint at det låt så forskjellig og at instrumentene liksom snakket med oss.» «Det er kanskje ikke slik musikk jeg hører på vanligvis, men det var spennende.» «Det var beroligende på en måte, jeg klarte å leve meg inn i musikken.» «Tror kanskje jeg skal begynne å høre på jazz når jeg gjør lekser!» «Strålende. Jeg ble inspirert av at de var så utrolig flinke.»

– Selvfølgelig er ikke alle like positive, men det er også naturlig. Dette handler om å åpne dører  inn til en utvidet musikkverden, og er en del av en langsiktig plan om å skape nye jazzentusiaster. Derfor har vi igjen satt opp skolekonserter på Spor 5, og i 2017 er det Aleksander Grønstad Kvintett som står på scenen. Da regner jeg med at det er moderne jazzstandarder som står på programmet. Det blir spennende å se om tolkningene av Herbie Hancock, Cannonball Adderly og Jan Garbarek faller i smak. Jeg gleder meg i hvert fall, sier en, som vanlig entusiastisk og engasjert Hasse Andersen i MaiJazz.