Hopp til hovedinnholdet

AHA!! - Extended Noise, - en hyllest til Eivind One Pedersen

Forfatter: Per Hasse Andersen

I mai i fjor spilte a-ha i Stavanger. I mai i år kommer et enda tøffere band, nemlig AHA!! Bandet ble startet i 1982 av pianist og komponist Eivind One Pedersen fra Stavanger. Sommeren 1983 debuterte AHA!! på Moldefestivalen med besetningen: Erik Balke (saksofoner), Frode Alnæs (gitar), Audun Kleive (trommer) og Carl Morten Iversen (bass) i tillegg til Pedersen. Konserten, som Dagbladets Randi Hultin beskrev som “utvilsomt noe av det friskeste som har hendt innen norsk jazz” bidro til å gjøre bandet kjent over natten. I 1984 fulgte turneer i Norge nominasjon til Spellemannsprisen.

Etter hvert ble det, av åpenbare årsaker, klart at bandet måtte få et annet navn. Særlig etter at det sto to kvartaler med 13-14-åringer i kø utenfor jazzklubben Fasching i Stockholm. Nytt navn ble det midlertidige Extended Nose, senere modifisert til Extended Noise, som vel var et mer passende bandnavn. I løpet av 1985 sluttet Frode Alnæs i bandet og Bjørn Klakegg overtok hans plass.

I 1986 spilte det nye bandet inn LPen JAMAHA!!. Bandet fortsatte å turnere og spilte flere konserter i utlandet, men i 1988, før de ble oppløst. Eivind One Pedersen døde i 2012. På spørsmål fra OJF om det var mulig med en “reunion” av bandet var derfor Carl Morten Iversens umiddelbare svar nei. Men var det mulig å få til “noe” – kanskje en konsert, for å minnes Eivinds musikk? Han kontaktet Audun som tente på idéen og Frode Alnæs som var full av entusiasme. Men hva med keyboard – hvem kunne fylle Eivinds plass? På slutten av bandets eksistens spilte Eivind mest trekkspill. De ble derfor enige om å kontakte Frode Haltli som også hadde truffet Eivind på Norges Musikkhøgskole og kjente musikken. Han var like entusiastisk.

Maijazz synes det var på sin plass å ta stafettpinnen videre fra Oslo Jazz Festival og hylle Eivin One Pedersen i Stavanger. Mandag 8. mai står de på scenen på Spor 5 for å gjenskape Eivinds One Pedersens spennende musikk.

Frode Alnæs gitar, Audun Kleive Trommer, Frode Haltli trekkspill, Carl Morten Iversen bass